19 juli 2007

Ik heb pfeiffer :(

Ik was al weken ontzettend moe. Keelpijn, huiduitslag, weinig eetlust en vooral slapen slapen slapen.. Ik ben naar de dokter geweest en heb bloed geprikt, en ja hoor: Pfeiffer.
Dit heb ik gevonden op een site.. om jullie een beetje te informeren over hoe het allemaal zit..

Wat zijn de klachten?
De Ziekte van Pfeiffer is een vermoeidheidsziekte. Meestal begint het met koorts met keelpijn of keelontsteking. De lymfeklieren (zuiveringsstations van je lichaam) gaan opzwellen (dit kan je bijvoorbeeld voelen onder je oksel of in je hals) en vaak is er verlies van eetlust. De lever kan bijvoorbeeld pijnlijk worden en gaan ontsteken en de milt gaat zich vaak vergroten. Er kunnen zich ook andere complicaties voordoen, zoals rode huiduitslag of uitslag op het mondslijmvlies.

Hoe kan je Pfeiffer krijgen?
De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel 'kissing disease' genoemd. Het wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus en dat virus is overdraagbaar via het speeksel. Je kunt dus Pfeiffer krijgen als je iemand met Pfeiffer zoent, uit hetzelfde glas drinkt, hetzelfde bestek gebruikt, door aanhoesten, enz. Het lastige is dat je Pfeiffer eigenlijk alleen krijgt als je een lage weerstand hebt. Als je met het virus in aanraking komt en je hebt een hoge weerstand, kan het zelfs zijn dat je helemaal niets merkt.


Hoe lang duurt het voordat je genezen bent van deze ziekte?
De keelontsteking en de koorts duren meestal niet erg lang. Maar de moeheid kan daarentegen wel lang duren. Sommige mensen zijn een weekje heel erg moe en dan is het over. Anderen hebben er maanden last van. Op de meeste sites en encyclopedieën zeggen ze dat het gemiddeld 3 tot 4 weken duurt. De nasleep kan soms wel een aantal jaar duren. Maar het lastige is dat de moeheid per mens verschilt en dat je dus niet echt kan weten wanneer het 'over' is.

Wat kan je doen om te genezen?
Dat is best wel lastig bij Pfeiffer. Er is namelijk geen geneesmiddel. Je moet in ieder geval goed 'naar jezelf luisteren'. Dat betekent dat je genoeg slaap moet nemen enzo en niet al te druk en fanatiek zijn. Als je voelt dat je met iets moet stoppen, moet je dat ook doen. Anders duurt alles alleen maar langer. Voor de rest veel verse fruitsappen drinken, veel fruit en groente eten, en VEEL drinken.. Maarja, dat is best lastig als niks smaakt..

Hopelijk is het zo een beetje duidelijk.. als er nog vragen zijn, hoor ik het wel..

3 juli 2007

Efteling :)

Fata Morgana
Marloes en Ik
Met zn allen
Met zn allen :)
Ik en Marloes bij gijsje :)
Met zn allen bij Pardoes
De efteling vanaf boven (pegasus)
Loesje :)